Het spek van slager Blom, Diny Schouten
Over wat er nog te eten is
We zijn zo rijk, maar waarom is ons eten dan zo armoedig? En erger nog, waarom is het eten dat 'rijk' wordt gevonden - en waar onvoorstelbaar veel geld aan wordt uitgegeven - zo mogelijk nog armoediger?
'De zaak is om de schuld altijd eerst bij jezelf te zoeken. Toen ik niet alleen maar voor de aardigheid maar serieuzer begon te schrijven over eten, werd ik gedreven door het besef hoe ontoereikend mijn warenkennis was met goed fatsoen 'mooi' en dus buitengewoon lekker te kunnen koken. Op het spoor gezet door een paar bijzondere koks ging ik zoveel mogelijk praten met producenten, en kreeg ik zicht op wat een heldenmoed het vergt om voedsel te produceren dat van waarde is. Het bleek 'eigen schuld' te zijn dat voor zulk voedsel bijnageen plaats meer is, want pas wanneer je kwaliteit herkent, heb je alle moeite ervoor over. Die moeite is een zeldzaam iets geworden.'
Het spek van slager Blom is een uitgebreide en bijgewerkte bundeling van de artikelen die Diny Schouten in de afgelopen vijfjaar schreef voor haar eetrubriek in Vrij Nederland. In die vijfjaar is zij onbevangen, maar met grote vasthoudendheid op zoek naar de kwaliteit van het eten en drinken dat wij in Nederland en België krijgen voorgeschoteld. Van appelstroop tot zuurkool, van bio-winkel tot fabrieksfrieten: wat is het, of zou het moeten zijn? Wie maakt het, wat is de kwaliteit, en hoe, of door wie, wordt die gemeten? Dat levert erg wetenswaardige stukken op, in een heel persoonlijke stijl. Soms vlammend verontwaardigd, dan weer een tikje sardonisch, meestal aanstekelijk enthousiast over de inzet van mensen die tegen de bierkaai van de industriële efficiency aan hun eigen kleinschalige kwaliteit blijven vasthouden.
Met foto's van Goos van der Veen
Het spek van slager Blom, Diny Schouten, net exemplaar
Uitgeverij Pereboom, december 2003, eerste druk, paperback met flappen, 23,2 x 15,8 x 2,8 cm, 303 pagina's
ISBN 9077455086
Prijs exclusief verzendkosten
Dit vindt u misschien ook interessant / you might also find this interesting
- Deugden van de tafel, Julian Baggini
Een filosofie van het eten
Eten staat in het centrum van de belangstelling — met culinaire hypes, bestsellers van topchefs en kritische debatten over de voedselindustrie. We willen lekker, gezond en verantwoord eten, niet te…€ 18,95 Tip van Stip
Over eten en koken, Harold McGeeTip van Stip
Wetenschap en overlevering in de keukenWaarom krijg je van alcohol een kater en hebben planten geen spieren? Waarom kan slagroom wel en melk niet worden stijfgeklopt? Wat maakt wit vlees wit, waarom rijpt fruit wel…€ 28,95- Beste Johannes, Johannes van Dam
In Beste Johannes beantwoordt Johannes van Dam (1946-2013) honderden vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen: van trucs in de keuken tot tips voor de tafel, van wetenswaardigheden over exotische ingrediënten tot dieetadviez
€ 11,95 - Wat te koken & hoe te koken, Jane Hornby
Het ultieme stap-voor-stapboek voor iedereen die zijn favoriete maaltijd perfect wil bereiden, geschikt voor beginners en gevorderden.
Honderd duidelijke en eenvoudige recepten voor populaire gerechten zoals spaghetti alla…€ 34,95 - Het dovemansorendieet, Maarten 't Hart
Over zin en onzin van gewichtsverlies
Hoe komt het dat t Hart zijn hele leven broodmager is gebleven, terwijl hij een weergaloze schrokop is? Hoe at hij vroeger en hoe eet hij nu? Het komt allemaal aan bod in dit autobiografisch…€ 8,95 Tip van Stip
Een pleidooi voor echt eten, Michael PollanManifest van een eter
We zouden minder eten moeten kopen en er meer voor moeten betalen. Daar worden we niet alleen zelf beter van, maar ook het milieu, ons ecosysteem en onze samenleving. Door wereldwijd te kijken naar…€ 11,95- Bezuinigingskookboek, Marjan Berk en Jeroen Krabbé
Kookboek voor de jaren '80
Retroboek
Het Bezuinigingskookboek verschilt totaal van elk ander kookboek. Het opent voor iedereen de mogelijkheid het huishoudbudget drastisch, mogelijk met enkele tientallen procenten, te verlagen…€ 18,95